Dus je hebt geleerd hoe je met stokjes moet eten. Je hebt ze vol vertrouwen gebruikt (en ook zelfvoldaan) sinds je sushi als tiener hebt ‘ontdekt’. Nu ben je een echte Pro, toch?
Nee, helaas.
Je bent slechts een trainee, Young Samurai. Er valt nog veel te leren*.
Laten we bij het begin beginnen…
Geen parfum alsjeblieft. Het nuttigen van sushi is een multi-sensorische ervaring: een traktatie voor de ogen, neus en mond. Dus laat volgende keer de parfum achterwege. Je Chanel maakt de vis van streek.
Waarom wrijf je je eetstokjes tegen elkaar? Waarschijnlijk omdat je geen houtsplinters bij je sashimi van tonijn wilt. Maar als je geen duidelijke splinters ziet, dan maak je er alleen maar meer. Het wrijven van stokjes heeft menig Sushi-Artisans in de war gebracht en kan als onfatsoenlijk worden gezien – net als het wrijven van je mes en vork zou doen!
Ingemaakte gember is een paletreiniger. Nee, gember is niet een gang op zich – hoewel we er om bekend staan dat we het op die manier gebruiken. De zoete, zure kruidigheid zou eigenlijk de mond moeten verfrissen en moeten voorbereiden op de volgende heerlijke hap.
En wat betreft de wasabi-dosering, dat is een beslissing die traditioneel gezien aan de sushi-chef wordt overgelaten: het is de bedoeling dat je het niet in je sojasaus mengt. (Maar…we zullen het niet doorvertellen.)
Recht omhoog? Nigiri (de kleine ‘repen’ rijst met vis erop) moet ondersteboven in de sojasaus worden gedompeld. Dit voorkomt dat de rijst te zout en te sompig wordt. En het echt goede nieuws? Je moet de eetstokjes laten liggen en je vingers gebruiken om de rijst bij elkaar te houden. Op deze manier voorkom je dat je de perfecte handgemaakte, kleine hapjes plet. En als je kunt, eet dan in één hap de Nigiri op, de vis op de tong als eerst. Mjam!
De uitzondering is sashimi. Je kunt eetstokjes en soja-wasabi dipsaus gebruiken om de sashimi op te puzzelen. Geweldig.
Respecteer de smaakhiërarchie. Puristen zeggen dat je moet beginnen met een beetje sashimi van de ‘lichtere’, magere vissoorten – zoals witvis of garnalen – voordat je verder gaat met de zwaardere, vettere vissoorten zoals geelstaart en tonijn tot makreel en paling. Eindig met de omelet, gevolgd door enkele maki rolls als je nog trek hebt en dan pas, en alleen dan, eet je je Miso soep.
Dit hoort trouwens meestal bij het ontbijt.
Er is een zeer verstandige reden voor deze volgorde: ervoor zorgen dat de sterkere vis-aroma’s de subtielere aroma’s niet overschaduwen.
Sashimi is geen sushi. Sushi verwijst naar rijst met een topping. Meer specifiek, het is geazijnde rijst vergezeld door rauwe vis. Nigirizushi, makizushi en temakizushi zijn verschillende manieren om van deze rijst- en viscombinaties te genieten. Sinds er geen rijst wordt gebruikt bij sashimi, rekenen we sashimi niet tot sushi, maar de twee gaan vaak hand in hand. Wat geweldig nieuws is, want ze zijn allebei heerlijk.
Het belangrijkste van alles… het is fijn om de ‘juiste’ manier te kennen om van sushi te genieten, maar uiteindelijk is het aan jou. Als je het eet en het je gelukkig maakt, dan denken we dat je het precies goed eet.
* nu komen de 1000 berichten over waar we de mist in zijn ingegaan. Sorry Sushiyas.